smarta städtips för att städa hemmet enklare

Lär dig städa hemmet lättare

Att städa hemma är för det flesta inte ett särskilt frestande arbete. Men det finns sätt att få bort det krångliga och det stressande, och förhindra att det känns överväldigande! Här är tre sätt som visar hur du kan göra städningen av hemmet till ett mindre och ett lättare arbete.

Enkla städtips för att städa hemmet

Prioritera – gör en plan

Det är så mycket lättare att hantera ett stort jobb som att städa huset om du har en tydlig lista över saker att göra och en tydlig ordning för att göra dem. Börja med utsidan. Om du har en gång av grus, sten eller cement som leder till dörren så är chansen stor att mycket av smutsen därifrån letat sig in i ditt hem. Rensa gången först och sopa sedan bort all lös smuts som annars snabbt kan göra den nästkommande städningen inomhus ogjord. Att slå dörrmattan mot en stolpe eller knut är också en bra idé för att få bort smuts. När du städar inomhus är det bäst att börja med att dammsuga. Du kan dammsuga alla rum i huset och bara det ger ju en känsla av en bedrift. Med ett stort jobb ur vägen kan du nu koncentrera dig på de mindre sysslorna. Ta sedan rum för rum. Blanda inte ihop dem och försök inte städa ditt vardagsrum samtidigt som köket, för det fungerar helt enkelt inte. Skrubba på, torka alla ytor, damma persiennerna, men ta det steg för steg och ta en paus då du behöver. Du är ingen superhjälte och att städa ett helt hus är ett stort jobb.

Använd saker som du redan har hemma

Du kan använda matprodukter, naturliga rengöringsmedel och verktyg som du redan har liggandes där hemma. I många rengöringssituationer så kan vitvinsvinäger vara din bästa vän. Du kan använda det till dig själv till att fräscha upp doften eller rengöra, eller så kan du använda det med vatten eller med andra produkter såsom bakpulver för att göra blandningar som kan ta bort envisa märken och fläckar. Blanda med vatten för att få dina fönster att skina eller spraya dina duschväggar för att reducera mögeluppbyggnaden. Vinäger är ett utmärkt rengöringsmedel för de flesta ytor och kommer att spara dig mycket pengar.

Bara några snabba städtips:

Använd pappershanddukar hellre än svampar då svampar tillåter bakterier att spridas enklare. Lägg i en skiva citron i din papperskorg för att få bort dålig lukt och använd barnolja för att torka bort fingeravtryck på rostfritt stål. Lägg några torkade blommor på ett fat för ett hemmagjort potpurri, städa ur kylskåpet en gång i veckan; det är de små sakerna som verkligen räknas och i slutändan ger dig ett renare hem. Det finns många produkter som du har hemma som kan hjälpa dig att städa snabbare utan att spendera massor med pengar.

Låt någon annan göra jobbet

Du ska inte behöva känna dig skyldig för att du ber någon annan göra ditt bokstavliga smutsjobb. Att anlita en professionell städare ser till att ditt hem är i sitt bästa skick. En professionell husstädare vet de bästa rengöringsmedlen att använda på varje liten yta och de vet hur de kan maximera till fullo själva rengöringsresultatet. Många städare använder dessutom miljövänliga kemikalier och rengöringsprodukter, så att det blir mindre giftiga ångor i ditt hus och du lättare kan slappna av när du tänker på ditt bidrag till en bättre miljö. Rent idealistiskt så bör få ditt hus städas av professionella städare då och då, om inte för att få bort all smuts, bakterier och potentiella farliga ämnen som kan gömma sig i ditt hem. En regelbunden städning ger ditt hem en fräsch känsla och en positiv atmosfär samt tar bort alla skadliga bakterier som kan spridas.