Städning

Underhållssteg för din tvättmaskin

Det är ingen tvekan om att tvättmaskinen är en av de mest använda apparaterna i våra hem. Genom att använda tvättmaskinen på rätt sätt och regelbundet underhålla den kan du förlänga dess livslängd och undvika onödiga reparationer. I denna artikel kommer vi att titta närmare på några viktiga underhållssteg för din tvättmaskin.

Rengör filtret regelbundet

Ett av de första stegen du kan ta för att underhålla din tvättmaskin är att regelbundet rengöra filtret. Filtret är ansvarigt för att samla upp hårstrån, ludd och andra små partiklar som kan fastna i tvättmaskinen under tvättprocessen. Om filtret blir igentäppt kan det leda till att tvättmaskinen inte fungerar ordentligt och att kläderna inte blir ordentligt rena. För att rengöra filtret, stäng av tvättmaskinen och ta bort filtret. Skölj det noggrant under rinnande vatten för att ta bort all smuts och ludd. Se till att sätta tillbaka filtret ordentligt efter rengöring.

Kontrollera vattenslangarna

En annan viktig del av tvättmaskinens underhåll är att regelbundet kontrollera vattenslangarna. Det är viktigt att se till att vattenslangarna är i gott skick och inte har några synliga tecken på skador eller läckage. Om du hittar några tecken på slitna eller skadade slangar är det viktigt att byta ut dem så snart som möjligt för att undvika eventuella vattenskador. Du bör också kontrollera att slangarna är ordentligt anslutna till tvättmaskinen och vattenkranarna. Om de är lösa kan de läcka och orsaka problem under tvättprocessen.

Undvik överbelastning

En vanlig orsak till att tvättmaskinen går sönder är överbelastning. Att fylla tvättmaskinen över dess rekommenderade kapacitet kan skapa överdriven belastning på maskinens motor och andra delar. Det kan också leda till att kläderna inte blir ordentligt rena. För att undvika överbelastning av tvättmaskinen, se till att inte fylla den för full och följ de rekommenderade riktlinjerna angående belastningskapacitet.

Använd rätt mängd tvättmedel

Att använda rätt mängd tvättmedel är också viktigt för att hålla din tvättmaskin i bästa skick. Att använda för mycket tvättmedel kan leda till att det bildas överflödig skum och att maskinen inte kan skölja bort tvättmedlet ordentligt. Det kan också orsaka igensättning i tvättmaskinen och påverka dess prestanda. Å andra sidan kan att använda för lite tvättmedel leda till att kläderna inte blir ordentligt rena. Det är därför viktigt att följa tillverkarens rekommendationer avseende mängden tvättmedel som ska användas för olika tvättlaster.

Avkalka tvättmaskinen

Kalkavlagringar kan ansamlas i tvättmaskinens rör och komponenter över tiden, vilket kan påverka dess prestanda och effektivitet. För att undvika detta, bör du regelbundet avkalka tvättmaskinen. För att avkalka maskinen, använd en vanlig avkalkningsprodukt eller ett naturligt alternativ såsom ättika. Följ instruktionerna på produkten och kör sedan en tom tvättcykel för att skölja bort avkalkningsprodukten. Detta kommer att hjälpa till att hålla din tvättmaskin fungerar optimalt.

Dessa är bara några av de viktigaste underhållsstegen för din tvättmaskin. Genom att följa dessa riktlinjer kan du förlänga livslängden på din tvättmaskin och njuta av ren och fräsch tvätt varje gång du tvättar.

Förvara tvättmaskinen på rätt sätt

 • Placera tvättmaskinen på en jämn och stabil yta för att undvika vibrationer och ojämn slitage på maskinens komponenter.
 • Se till att tvättmaskinen är ordentligt ansluten till eluttaget och att sladden inte är skadad eller i dåligt skick.
 • Håll tvättmaskinen borta från fuktiga och fuktiga områden för att förhindra rostbildning och mögel.
 • Om möjligt, täck tvättmaskinen med en passande skyddsfilt för att skydda den från damm och smuts.

Låt tvättmaskinen vila mellan tvättcykler

Ett annat sätt att underhålla din tvättmaskin är att låta den vila mellan tvättcykler. Att ge tvättmaskinen tillräckligt med tid att vila mellan användningarna minskar risken för överhettning och överbelastning. Det ger också maskinens olika delar möjlighet att återhämta sig och förlänger livslängden på tvättmaskinen.

Utför regelbundna underhållskontroller

För att hålla din tvättmaskin i bästa skick är det viktigt att genomföra regelbundna underhållskontroller. Detta innebär att du noga tittar på tvättmaskinen för eventuella tecken på slitage eller skador. Kontrollera om det finns ljud eller vibrationer som inte är normala under tvättcykeln. Om du märker några avvikelser eller problem, kontakta en professionell för att få maskinen inspekterad och reparerad.

Följ tillverkarens instruktioner

Sist men inte minst, se till att läsa och följa tillverkarens instruktioner för din specifika tvättmaskin. Varje tvättmaskin kan ha specifika underhållsrekommendationer och riktlinjer som du bör följa för att hålla den i optimalt skick. Genom att följa tillverkarens instruktioner kan du undvika onödiga skador och problem med din tvättmaskin.

Att ge din tvättmaskin rätt underhåll är viktigt för att hålla den i optimalt skick och undvika kostsamma reparationer. Genom att följa dessa steg och vara uppmärksam på maskinens behov kan du njuta av en välfungerande och pålitlig tvättmaskin under lång tid.

tips för att rengöra med tandkräm

16 vardagliga användningsområden för tandkräm – som inte involverar dina tänder

Det finns en underbar produkt i ditt badrumsskåp. Ja, det är tandkräm, och du behöver inte bara använda det för att borsta tänderna. Tandkräm har fantastiska hushålls- och personliga användningsområden.

Dessa 16 användningsområden för tandkräm kan hjälpa dig på potentiellt oväntade sätt

Städteam 2, flyttstädningsakuten i örebro

Personliga användningsområden

1. Bli av med finnar

För att bli av med finnar, applicera snabbt en liten mängd tandkräm – på ett rent ansikte – direkt över det drabbade området. Täck med ett plåster och låt vara på ansiktet över natten. Detta bör minimera finnen och till och med få bort den efter några dagar.

2. Få tuggummi ur håret

Att ha tuggummi i håret kan vara väldigt störande. Innan du tänker på att klippa bort lite av ditt hår, ta lite tandkräm. Sprid tandkrämen över de områden där tuggummit är, låt det vara på ett tag och försök sedan ta bort det. Detta bör fungera eftersom tandkräm bryter ner sockret i tuggummit vilket gör det lättare att ta bort det.

3. Håll dina naglar starka och rena

Använd tandkräm på naglarna för att hålla dem starka och rena. Applicera en mycket liten mängd tandkräm på en tandborste eller mjuk trasa och gnugga den försiktigt över naglarna. Skölj sedan och torka av. Om dina naglar är torra och går sönder ofta, använd då inte den här metoden eftersom det bara kommer att göra dem värre.

4. Ta bort färg från hårfästet

Att ha färgämne längs hårfästet är en del av en process som vi alla vill undvika. Nästa gång detta händer gnuggar du tandkräm längs hårfästet och sköljer sedan bort.

5. Bli av med de oönskade lukterna

Vitlök, fisk och lök är kända för att få dina händer att stinka. Grip inte efter tvål om detta händer dig, gnugga istället lite tandkräm på fingertopparna och skölj av. Detta kommer säkerligen att ta bort lukten.

6.  Ordna en särskild frisyr

Om du har slut på hårprodukter men ändå vill att ditt hår ska glänsa och formas i en viss frisyr kan du ta en mycket liten mängd tandkräm och applicera på håret. Detta ger dig det snygga utseendet du letar efter.

Hushållsanvändning – rengöra med tandkräm

7. Ta bort repor från dina CD-skivor och DVD-skivor

Repor på dina CD-skivor och DVD-skivor hindrar dem från att spelas korrekt. Åtgärda detta genom att applicera ett tunt lager tandkräm på skivans reflekterande sida. Använd dina fingertoppar i cirkulära rörelser för att flytta tandkrämen till skivans yttre kanter. Var noga med att inte använda för mycket tryck, skölj sedan skivan med kallt vatten och den ska vara redo att användas när den är torr.

8. Stoppa din badrumsspegel från att bli dimmig

Innan du duschar, applicera lite tandkräm på badrumsspegeln och täck den sedan lätt med en trasa. Torka därefter bort den med en annan, ren trasa. Du bör märka att din badrumsspegel inte längre blir dimmig efter att du har duschat.

9. Ta bort märken från kritor från dina väggar

Kläm lite tandkräm på dina väggar innan du använder en trasa eller borste för att skrubba de områden som har märken från kritor. Skölj därefter med vatten.

10. Ta bort oönskad lukt från ditt barns nappflaska

För att ta bort den härskna mjölklukten från ditt barns nappflaska, placera lite vatten och tandkräm i flaskan och skaka. Släpp ut lösningen och tvätta som vanligt, detta bör eliminera lukten och få ditt barns flaskor att lukta fräscht.

11. Få din inredning i krom att lysa upp

Spruta lite tandkräm på en rengöringsduk och polera dina kromarmaturer, dvs kranar och dörrhandtag etc. Ta bort tandkrämens rester med en ren, fuktig trasa. Detta får dina kromarmaturer att se splitternya ut.

12. Bli av fläckar på mattan

Mattfläckar kan vara frustrerande men tandkräm kan hjälpa dig att bli av med gräs, smink, bläck och andra fläckar på mattan. Applicera tandkrämen direkt på mattan och använd en skurborste på ett kraftigt sätt för att skrubba det drabbade området. Ta sedan en hink med vatten och en trasa för att ta bort den skummande lösningen från mattan.

Användning på bil och utomhus

13. Få dina trädgårdsmöbler att glänsa

Trädgårdsmöbler av plast behöver inte vara krångliga att rengöra. Blanda helt enkelt lite tandkräm och vatten för att bilda en rengöringsprodukt och applicera den lösningen på dina trädgårdsmöbler av plast. Fortsätt rengöra tills alla fläckar har tagits bort.

14. Lys upp din bils strålkastare

Nästa gång du rengör din bil gnuggar du generöst med tandkräm på strålkastarna, använd sedan en mjuk trasa för att polera strålkastarna. Den här metoden fungerar bra för att ta bort slitmärken och repor.

Allmänna användningsområden

15. Sätta upp affischer

Om du vill sätta upp en affisch men inte vill lämna några märken när du tar ner den, försök applicera lite tandkräm i hörn och kanter på dina affischer och sätt sedan upp dem.

16. Ge din mobilskärm en ansiktslyftning

Efter att ha använt din mobiltelefon ett tag kommer du att märka repor och smuts som bildats på skärmen. Bli av med detta genom att applicera lite tandkräm på fingertoppen. Gnid sedan försiktigt över de drabbade områdena. Torka bort resterna med en fuktig trasa och vänta tills skärmen torkar.

Denna användning av tandkräm gör ditt liv enklare. Så prova dem och se om de fungerar för dig. Det fungerar utmärkt för vår städfirma i Örebro för flyttstädning!

lista för djuprengöring vid hemstädning

Hemstädning – Lista på djuprengöring för hemmet

Du behöver inte vänta till våren eller hösten för att göra en grundlig hemstädning av huset. Allt blir smutsigt extremt snabbt, särskilt om du har en stor familj och husdjur. Naturligtvis är det bästa sättet att upprätthålla ett rent hus att investera i regelbundet arbete och tid i hushållsstädning. Du kan dock ta upp ett djupstädningsprojekt då och då. Av den anledningen klarar du dig bra med en checklista för djuprengöring. Här är en som kan hjälpa dina ansträngningar vid hemstäd.

Plocka undan i varje rum

Börja med att plocka undan i varje rum. Du måste hitta en plats för allt eller bli av med saker som inte hör hemma i rummet. Överskott skapar en känsla av röra. Undanplockning kommer att göra djupstädningsprojektet mycket enklare eftersom det inte finns något som står i vägen för dig och du kan bättre identifiera vad som måste göras.

Hemstädning – Börja rengöra från toppen

Oavsett vilken rengöring du gör, är det alltid bättre att börja från toppen och arbeta dig till botten (golvet) i rummet. Så börja med de svåråtkomliga platserna som taklampa, takbord och väggar. Mikrofiberduken är din bästa vän när det gäller rengöring av ytor. Använd duken för att damma så mycket du kan nå. Du behöver inte en snygg rengörare; Du kan använda en enkel lösning av varmt vatten och några droppar diskmedel.

Putsa fönstren

När du är klar med taket skulle nästa steg vara att rengöra fönstren. För den här uppgiften behöver du din favoritfönsterrengörare, en mikrofiberduk och pappershanddukar. Börja med att spraya fönsterrengöringsprodukten och låt lösningen sitta i cirka 30 sekunder för att lösa upp dammet. Börja sedan gnugga med mikrofiberduken tills smuts har tagits bort. Till slut, torka bara av allt med pappershandduken medan glaset fortfarande är vått för att göra fönstren kristallrena.

Skippa dammet – Använd en microfibertrasa

Med hjälp av en mikrofiberduk dammar du alla kvarvarande hårda ytor med bivaxbaserat rengöringsmedel. Om du inte vill använda något rengöringsmedel kan du bara använda varmt vatten. Slutligen använder du en luddrulle för att damma lampskärmarna.

Rengör golven

Börja med dammsugning. Oavsett om du har trä- eller stengolv eller en matta måste du köra dammsugaren för att ta bort dammet. Glöm inte att använda borstfästet för att inte orsaka skador. Om du har hårda golv kan du använda en mopp och uppnå spektakulära resultat.

Glöm inte badrummet

När du är klar med alla rum i huset är det dags att ta itu med badrummet. Börja med att tvätta duschdraperiet. Torka sedan av badkaret med ett blekbaserat rengöringsmedel för att desinficera ytan och ta bort tvålresterna. Glöm inte att rengöra toalett, handfat och medicinskåp samt badrumsfönstret och speglar vid en grundlig hemstädning.

Med den här ”enkel att följa”-checklistan är du redo att djuprengöra ditt hem som ett riktigt proffs. Annars kan du alltid kontakta bäst städfirma i Örebro för städhjälp till ett bra pris.

upprätta ett städkontrakt när du ingår ett städavtal med en städfirma

5 anledningar till att städkontrakt är den bästa investeringen du kan göra

Vid första anblick är städkontrakt både en jobbig och onödig uppgift, framförallt om du aldrig anlitat städare tidigare. Men när du examinerar resultaten som kontrakterade städtjänster kan leverera, pengarna du kan spara samt effekten det kan få på din omgivning så är det faktiskt ett klokt beslut att kontraktera städare.

Varför investera i kontrakterade städare och uppföra ett städavtal?

 1. Att välja självständiga städbolag är ett ekonomiskt beslut. Det är utan tvekan det största beslutsunderlaget för många människor: om ett städföretag är billigare än det andra så väljer man det. Det innebär att du kanske får nöja dig med lägre kvalitet till ett billigt pris, men så är inte alltid fallet. Allt du behöver göra är att anstränga dig och göra lite efterforskningar för att hitta ett städföretag som kombinerar kvalitet och prisvärde. Om du inte vet vart du skall börja leta efter en rekommenderad städfirma i Örebro, så är Google en bra början! En annan ekonomisk faktor är att de städprodukter de använder kan förlänga städningens liv så att ditt hem känns rent längre. Det betyder att du behöver anlita städtjänsten mer sällan och sparar pengar över tid. Du sparar också pengar för att du inte bara betalar för deras städtjänster utan även för verktygen som de tar med till jobbet. Du behöver inte lägga ut för städmaterial och kemikalier som när du städar själv, så allt är omhändertaget i en tjänst.
 2. Välj villkoren på egen hand. Ett städkontrakt med en städhjälp låter dig bestämma exakt vad som skall städas och när, och det gäller samtliga fastigheter oavsett om de är kommersiella eller privata. En regelbunden städtjänst hjälper till att bibehålla en hög estetisk standard, framförallt om du får ditt kontor städat för att imponera på kunder, potentiella kunder, besökare och personal. Kvalitativa städtjänster har olika städpaket så att du själv kan sätta ihop det som uppfyller just dina städbehov. Du väljer bara ut de rengöringstjänster du behöver och voila! Nu har du en städtjänst som är skräddarsytt för ditt företag, kontor eller hem. Städtjänster av högre kvalitet kommer också erbjuda sina tjänster 24 timmar om dygnet, 7 dagar i veckan så att du kan välja en tid som funkar med ditt schema. Det är ett ovärderligt tillval om du har ett nio till fem företag för att du kan välja en tid som inte stör det dagliga arbetet.
 3. En heltäckande städtjänst erbjuder allt från mattrengöring och skadedjursbekämpning hela vägen till högtryckstvätt, kakelrengöring, doftkontroll och fläckborttagning. Så du får alla dessa städtjänster tillgängliga från ett städföretag istället för att behöva hitta flera olika städfirmor som erbjuder olika städtjänster. Genom att välja en städtjänst sparar du tid och pengar.
 4. Kontrakterade städfirmor använder de bästa rengöringsmedlen. De är utbildade för att göra jobbet och de gör det bra, med den utbildningen lär de sig använda specialiserade verktyg och kemikalier som ser till så dina rum, mattor, väggar och generella miljö är fläckfri.
 5. En städfirmas städtjänster kommer med garanti! Vilka andra incentiv behöver du? För kvalitativa städfirmor så är deras första prioritering att se till så deras kunder är helt nöjda, så om du är missnöjd med deras städande så kan du använda din rätt till 100% kundnöjdhet.

Städföretag med städavtal

Ett bra städföretag kommer erbjuda dig ett städkontrakt som får din fastighet att kännas ren, fräsch, förnyad och attraktiv och resultaten kommer inte bara vara fördelaktiga för ditt hem utan även för din plånbok.

städa köket rent från bakterier

3 städmardrömmar för bakterier som gömmer sig i de flesta hem

Många gånger så missar man de största bakteriemagneterna i hemmet

Är dina städvanor bra? Många av oss tror i alla fall det. Men sanningen är den att även de så kallade “fläckfria” hemmen, där man städar varje dag, gömmer många gömda hushållsbaciller och bakterier.

Gömd smuts med bakterier gillar att bosätta sig på ytor såsom:

 • Vem vill använda en bacillsmutsig tandborste? Självfallet ingen, men sanning är den, att badrummet är en stor bacillsamlare i ditt hem och många av de bacillerna hamnar slutligen på in tandborste. Mycket av detta beror på den mikroskopiska duschen från toaletten som når din tandborste då många toaletter och handfat är bara centimeter från varandra. Låter som de flesta badrum, va? Förvara din tandborste i ett badrumsskåp eller investera en sådan där tandborstrengörare som man hänger på vägen. En daglig städrutin i badrummet med en antibakteriell spray är också nödvändigt eftersom detta är den mest bacilltäta platsen i hela hemmet. En professionell städfirma kan hjälpa de som inte har tid med en djuprengöring eller sanering av badrummet, samt med andra problemområden.
 • Bakterier älskar att bosätta sig i köket, särskilt i avloppet i din diskho eller i sopkorgen eller matavfallshinken. Avloppet i diskhon är vida känt för sina goda fortplantingsegenskaper för bakterier. För när man tänker efter, vilken läskig, krypande, mikroskopis bakterie skulle inte gilla den fuktiga miljön i avloppet och de små matbitarna som fastnat där att smaska på. De bakterier som inte gillar avloppet bosätter sig ofta på disksvampen som du använder i köket (som förresten bör bytas ut en gång i veckan). En snabbfix för att döda bakterierna i ditt avlopp: häll en tesked med blekmedel blandad med två och en halv deciliter vatten ner i avloppet. Detta tar också död på alla konstiga dofter från avloppet och dödar alla andra bakterier som kan ha byggt bo längre ner i avloppets rörsystem.
 • Heltäckningsmattor. Visst, din matta blir utsatt för en hel del men det leder oftast till en daglig städrutin med dammsugning. Den gås på varje dag av smutsiga skor och bakteridrypande fötter. Men utöver det så är heltäckningsmattorna också fulla av kvalster som är en väldigt vanlig orsak till allergier hos människor. En säker lösning: dammsug dagligen med en dammsugare som har HEPA filter då det fångar upp dem ordentligt. (Vanliga dammsuger blåser bara omkring kvalstren och gör det hela värre.)

Tänk på dessa problemområden när du städar så ska du se att du snabbt minskar allergianfallen och sjukdomarna i ditt hushåll. Finns det inte tid att städa? Städfirmor i Örebro är inte så dyra som de flesta tror och de allra flesta har priser som nästan alla har råd med!

information om olika tjänster en flyttfirma kan erbjuda

Olika typer av flyttfirmor

Låt oss lite lätt gå igenom vilka olika typer av flyttfirmor det finns. En flyttfirma definieras genom de olika tjänster som den erbjuder.

Vilka är de olika typerna av flyttfirmor?

Låt oss titta närmare på några av de rubriker som ofta uppkommer då man talar om flyttfirmor såsom gör-det-själv-flytt, packningstjänst, flyttlådor, kommersiell flytt samt autotransport. Nedan följer en beskrivning i detalj av var och en av rubrikerna.

Gör-det-själv-flytt:

När du flyttar på egen hand så är det du som packar alla dina saker och bara hyr in en flyttbil för själva transporten av dem från flyttfirman. Detta sätt sänker kostnaden för flytten men du måste packa själv och få hyra en flyttbil. Fördelarna med att hyra endast en flyttbil är att du bara får betala för den plats eller vikt som du behöver för flytten. Att lasta på en flyttbil är snabbt och enkelt. Många gånger har de också en ramp som hjälper att lasta på smidigt eller andra finesser. Det är väldigt bra att du bara behöver betala för den plats du behöver och sedan kan fylla upp flyttbilen med dina packade lådor, låsa dörren och vara redo att köra.

Packningstjänst:

Man kan be om hjälp med packningen oavsett om man ska flytta till en ny destination eller om man behöver hjälp med att packa in i ett förråd eller container. Många gånger måste du själv köpa ditt paketeringsmaterial. Flyttarbetarna packar sedan om dina ömtåliga saker och packar dem aldrig tillsammans med tyngre saker. De kommer hem till dig och packar ner alla dina saker på ett säkert sätt så att du istället kan fokusera på viktigare saker såsom din familj, ditt arbete eller resten av flytten. Men om man istället beställer en heltäckande tjänst av flyttfirman så tar de hand om allting åt dig, från packning till lastning samt tar med sig det material du behöver för flytten.

Flyttlådor:

Se till att du väljer de bästa flyttlådorna tillsammans med det bästa paketeringsmaterialet och tejpen. Det finns olika sorter lådor för olika ändamål att välja mellan med, såsom särskilt formade lådor och garderobslådor samt andra sorters material och saker som gör det enklare för dig att packa, förvara och organisera dina saker. Packa dina ömtåliga saker i lådor särskilt framtagna för det ändamålet för en säkrare flytt samt packa dina tavlor i lådor för tavlor för att hålla din dyra och vackra konst i säkerhet.

Kommersiell flytt:

Att flytta en firma från en plats till en annan är ett tufft jobb, så välj en flyttfirma som kan erbjuda en effektiv flytt av ditt företag. De som utför denna sortens flytt är utbildade för att flytta företag och kan på säkert sätt flytta arkiv, redskap och mycket mer från en plats till en annan. En pålitlig sådan kan spara dig tid, energi och pengar.

Autotransport:

När du ska flytta din bil från ett ställe till ett annat med hjälp av en flyttfirma kallas det autotransport. Denna tjänst används främst om man ska flytta långt. Flyttarna kommer hem till dig och lastar in din bil i deras lastbil och ser sedan till att den lastas av på din slutadress den tid ni avtalat.

så rengör och underhåller du din bastu

Rengöring och underhåll av bastu

Att ha en bastu hemma kan vara en riktig höjdare. Du kommer att uppleva alla fördelarna med en riktig bastu och att kunna svettas rejält under ett bad hemma. Men en bastu behöver lite underhåll. Så länge du är villig att lära dig om hur du underhåller din bastu, kommer du att kunna njuta av det i många år framöver.

Underhållstips för din bastu

Bastun är nästan alltid byggda av trä och materialet behöver lite särskild omsorg för att hålla bastun i optimalt skick. Eftersom en bastu för hemmabruk ofta är ganska liten, är detta en löpande uppgift som egentligen inte borde ta mycket tid.

Rengöring av din bastu

Eftersom ångan från bastun kommer att döda alla bakterier som råkar komma in i den, behöver du verkligen inte använda antibakteriella sprayer eller andra desinfektionsmedel i bastun. I själva verket är det inte ens en bra idé att använda den typen av rengöringsmedel, eftersom de tenderar att tränga in i träet och sedan avge otäck rök när du värmer bastun upp igen. Med fel rengöringsmedel kan det sluta med en oanvändbar bastu!

Förebygga är den bästa medicinen och det gäller rengöring också. I stället för att vänta på dina svett fläckar dina bastulavar, är det en mycket bättre idé att ha handdukar redo att lägga på lavarna. Se till att alla som använder bastun sitter på en handduk, så kommer träet att hålla sig i bra skick under mycket längre tid.

För att verkligen rengöra din bastu, kommer här några tips:

o Använd vanligt såpvatten och en mjuk trasa att tvätta träet med.
o Skölj med kallt vatten.
o Vid svår missfärgning, slipa lite på fläcken innan du tvättar och behandla sedan som vanligt.
o Se upp för ammoniak i dina rengöringsmedel, inte bara för att det avger giftig ånga, utan för att det också gör träet grått.

Det är också en stor hjälp om alla som använder bastun torkar av lavarna när de bastat färdigt. Det kommer att minska de missfärgningar som beror på väta.

Att underhålla bastuaggregatet

Träet är inte den enda delen av bastun som behöver hållas rent. Även ditt bastuaggregat kommer att behöva lite regelbunden vård. Det finns två typer av bastuaggregat, elektriska och vedeldade. Ett elektriskt aggregat är ganska lätt att rengöra. Du behöver torka av värmeenheten med en mjuk trasa och lite milt tvålvatten då och då för att hålla det rent. Använd aldrig en grov trasa eller rotborste, eftersom det tenderar att repa metallytan. När en repa har uppstått, kan den fuktiga miljön i bastun främja rost. I vedeldade aggregat måste du ta bort askan bort efter användning och regelbundet få professionella inspektioner av ventilerna utförda, så att det inte uppstår brandrisk pga. ackumulerade kreosot-rester.

De stenar som används för att värma upp bastun är också ganska viktiga. Oavsett vilken typ av stenar du använder i bastun, behöver du inspektera dem regelbundet. Alla stenar med sprickor eller som luktar udda kommer att behöva bytas ut.

Ytterligare en fråga som många bastuägare stöter på är en kärvande dörr. Värmen och fukten i kombination gör att träet sväller. Det kan leda till att bastudörren fastnar, men det är ganska lätt att lösa. Ta bara en bit sandpapper, titta efter var dörren kärvar och slipa bara tillräckligt för att tillåta dörren att öppnas och stängas enkelt.

Det är egentligen inte så svårt att underhålla en hembastu, bara du vet vad du gör. Undvik starka kemiska rengöringsmedel och hålla din värmare i toppskick, så kan du njuta av din bastu under en lång tid framöver.

Smarta städtips på städblogg. Flyttstädning i Örebro till bäst pris

smarta städtips för att städa hemmet enklare

Lär dig städa hemmet lättare

Att städa hemma är för det flesta inte ett särskilt frestande arbete. Men det finns sätt att få bort det krångliga och det stressande, och förhindra att det känns överväldigande! Här är tre sätt som visar hur du kan göra städningen av hemmet till ett mindre och ett lättare arbete.

Enkla städtips för att städa hemmet

Prioritera – gör en plan

Det är så mycket lättare att hantera ett stort jobb som att städa huset om du har en tydlig lista över saker att göra och en tydlig ordning för att göra dem. Börja med utsidan. Om du har en gång av grus, sten eller cement som leder till dörren så är chansen stor att mycket av smutsen därifrån letat sig in i ditt hem. Rensa gången först och sopa sedan bort all lös smuts som annars snabbt kan göra den nästkommande städningen inomhus ogjord. Att slå dörrmattan mot en stolpe eller knut är också en bra idé för att få bort smuts. När du städar inomhus är det bäst att börja med att dammsuga. Du kan dammsuga alla rum i huset och bara det ger ju en känsla av en bedrift. Med ett stort jobb ur vägen kan du nu koncentrera dig på de mindre sysslorna. Ta sedan rum för rum. Blanda inte ihop dem och försök inte städa ditt vardagsrum samtidigt som köket, för det fungerar helt enkelt inte. Skrubba på, torka alla ytor, damma persiennerna, men ta det steg för steg och ta en paus då du behöver. Du är ingen superhjälte och att städa ett helt hus är ett stort jobb.

Använd saker som du redan har hemma

Du kan använda matprodukter, naturliga rengöringsmedel och verktyg som du redan har liggandes där hemma. I många rengöringssituationer så kan vitvinsvinäger vara din bästa vän. Du kan använda det till dig själv till att fräscha upp doften eller rengöra, eller så kan du använda det med vatten eller med andra produkter såsom bakpulver för att göra blandningar som kan ta bort envisa märken och fläckar. Blanda med vatten för att få dina fönster att skina eller spraya dina duschväggar för att reducera mögeluppbyggnaden. Vinäger är ett utmärkt rengöringsmedel för de flesta ytor och kommer att spara dig mycket pengar.

Bara några snabba städtips:

Använd pappershanddukar hellre än svampar då svampar tillåter bakterier att spridas enklare. Lägg i en skiva citron i din papperskorg för att få bort dålig lukt och använd barnolja för att torka bort fingeravtryck på rostfritt stål. Lägg några torkade blommor på ett fat för ett hemmagjort potpurri, städa ur kylskåpet en gång i veckan; det är de små sakerna som verkligen räknas och i slutändan ger dig ett renare hem. Det finns många produkter som du har hemma som kan hjälpa dig att städa snabbare utan att spendera massor med pengar.

Låt någon annan göra jobbet

Du ska inte behöva känna dig skyldig för att du ber någon annan göra ditt bokstavliga smutsjobb. Att anlita en professionell städare ser till att ditt hem är i sitt bästa skick. En professionell husstädare vet de bästa rengöringsmedlen att använda på varje liten yta och de vet hur de kan maximera till fullo själva rengöringsresultatet. Många städare använder dessutom miljövänliga kemikalier och rengöringsprodukter, så att det blir mindre giftiga ångor i ditt hus och du lättare kan slappna av när du tänker på ditt bidrag till en bättre miljö. Rent idealistiskt så bör få ditt hus städas av professionella städare då och då, om inte för att få bort all smuts, bakterier och potentiella farliga ämnen som kan gömma sig i ditt hem. En regelbunden städning ger ditt hem en fräsch känsla och en positiv atmosfär samt tar bort alla skadliga bakterier som kan spridas.