så rengör och underhåller du din bastu

Rengöring och underhåll av bastu

Att ha en bastu hemma kan vara en riktig höjdare. Du kommer att uppleva alla fördelarna med en riktig bastu och att kunna svettas rejält under ett bad hemma. Men en bastu behöver lite underhåll. Så länge du är villig att lära dig om hur du underhåller din bastu, kommer du att kunna njuta av det i många år framöver.

Underhållstips för din bastu

Bastun är nästan alltid byggda av trä och materialet behöver lite särskild omsorg för att hålla bastun i optimalt skick. Eftersom en bastu för hemmabruk ofta är ganska liten, är detta en löpande uppgift som egentligen inte borde ta mycket tid.

Rengöring av din bastu

Eftersom ångan från bastun kommer att döda alla bakterier som råkar komma in i den, behöver du verkligen inte använda antibakteriella sprayer eller andra desinfektionsmedel i bastun. I själva verket är det inte ens en bra idé att använda den typen av rengöringsmedel, eftersom de tenderar att tränga in i träet och sedan avge otäck rök när du värmer bastun upp igen. Med fel rengöringsmedel kan det sluta med en oanvändbar bastu!

Förebygga är den bästa medicinen och det gäller rengöring också. I stället för att vänta på dina svett fläckar dina bastulavar, är det en mycket bättre idé att ha handdukar redo att lägga på lavarna. Se till att alla som använder bastun sitter på en handduk, så kommer träet att hålla sig i bra skick under mycket längre tid.

För att verkligen rengöra din bastu, kommer här några tips:

o Använd vanligt såpvatten och en mjuk trasa att tvätta träet med.
o Skölj med kallt vatten.
o Vid svår missfärgning, slipa lite på fläcken innan du tvättar och behandla sedan som vanligt.
o Se upp för ammoniak i dina rengöringsmedel, inte bara för att det avger giftig ånga, utan för att det också gör träet grått.

Det är också en stor hjälp om alla som använder bastun torkar av lavarna när de bastat färdigt. Det kommer att minska de missfärgningar som beror på väta.

Att underhålla bastuaggregatet

Träet är inte den enda delen av bastun som behöver hållas rent. Även ditt bastuaggregat kommer att behöva lite regelbunden vård. Det finns två typer av bastuaggregat, elektriska och vedeldade. Ett elektriskt aggregat är ganska lätt att rengöra. Du behöver torka av värmeenheten med en mjuk trasa och lite milt tvålvatten då och då för att hålla det rent. Använd aldrig en grov trasa eller rotborste, eftersom det tenderar att repa metallytan. När en repa har uppstått, kan den fuktiga miljön i bastun främja rost. I vedeldade aggregat måste du ta bort askan bort efter användning och regelbundet få professionella inspektioner av ventilerna utförda, så att det inte uppstår brandrisk pga. ackumulerade kreosot-rester.

De stenar som används för att värma upp bastun är också ganska viktiga. Oavsett vilken typ av stenar du använder i bastun, behöver du inspektera dem regelbundet. Alla stenar med sprickor eller som luktar udda kommer att behöva bytas ut.

Ytterligare en fråga som många bastuägare stöter på är en kärvande dörr. Värmen och fukten i kombination gör att träet sväller. Det kan leda till att bastudörren fastnar, men det är ganska lätt att lösa. Ta bara en bit sandpapper, titta efter var dörren kärvar och slipa bara tillräckligt för att tillåta dörren att öppnas och stängas enkelt.

Det är egentligen inte så svårt att underhålla en hembastu, bara du vet vad du gör. Undvik starka kemiska rengöringsmedel och hålla din värmare i toppskick, så kan du njuta av din bastu under en lång tid framöver.

Smarta städtips på städblogg. Flyttstädning i Örebro till bäst pris